این روزها عرضه انواع ماست های پرچرب خصوصاً ماستهای چکیده، خامهای یا ماستهایی با 7 تا 15 درصد چربی در سوپرمارکتها و فروشگاهها به حدی افزایش یافته که موجب شده است، حتی افرادی که گرایش به مصرف این نوع ماستها نداشتند نیز به خرید این گروه از لبنیات پرچرب ترغیب شوند.
نگرانکنندهتر آن که برخی خانوادهها به این تصور که ماستهای پرچرب در مقایسه با انواع کمچرب خوشطعمتر و مغذیتر هستند، در زمان خرید بدون هیچ تأملی لبنیات پرچرب را انتخاب میکنند.
متأسفانه، افزایش تولید این محصولات نهتنها منجر به تغییر ذائقه مردم به سوی مصرف فرآوردههای پرچرب میشود، بلکه مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهد.
انواع ماست پر چرب کالری بیشتری دارند، اما این به معنای ناسالم بودن آنها نیست. تنها باید به میزان مصرف توصیه شده توجه داشته باشید.
عوارض مصرف ماست پرچرب
پایه اصلی تمام ماستها، شیر است. اما عاملی که موجب تفاوت میان انواع ماستها میشود درصد چربی شیر به کار رفته در آنهاست.
معمولاً ماستهایی با چربی بالای 5/2 درصد، پرچرب محسوب میشوند. این چربی از نوع اشباع و حاوی مقداری کلسترول است و به اندازه چربی گوشت قرمز، پیه و دنبه برای بدن زیان دارد.
چربی این محصولات در بدن اثر مستقیم بر رگهای قلب داشته و در طولانی مدت با ایجاد فشار خون بالا و رسوب چربی در دیواره رگها موجب تنگ شدن رگهای اصلی قلب و تصلب شرایین میشود.
این خطر زمانی تشدید میشود که بدن بدون تحرک باشد. البته شاید ماست خامهای یا ماستی با 7 درصد چربی برای فردی که 2 قاشق ماست در روز میخورد چندان مضر نباشد، اما مطمئناً برای افرادی که با هر وعده غذایی دو کاسه ماست میخورند بسیار خطرناک است.
ارزش تغذیه ای ماست پرچرب
ماست های پرچرب سرشار از ویتامین های محلول در چربی مانند ویتامین E، D و A بوده و از نظر طعم با ماست های کم چرب تفاوت چندانی ندارند. مصرف ماست پر چرب برای افراد بسیار لاغر، کودکانی که دچار سوءتغذیه یا سوء جذب هستند و افرادی که بیماری های سخت و کاهنده وزن دارند، مفید است، اما افراد چاق هستند یا چربی خون بالا نباید از محصولاتی با 5 / 1 تا 2 درصد چربی استفاده کنند.