آذریهای عزیز در تولید مواد غذایی خاص و خوشمزه حرف ندارند. یکی از دستاوردهای بزرگ و مهم آنها در دنیای شکم، پنیر لیقوان است. پنیر خوشمزهای که همنشینیاش با نان سنگک، گردو، گوجه (این خیلی سلیقهای است) و یک فنجان چای داغ، صبحتان را شاد و نورانی میکند. اما برای خرید پنیر لیقوان باید آن را از زاویهای نزدیکتر بشناسید.
قبل از خرید پنیر لیقوان با آن آشنا شوید
ما میگوییم پنیر لیقوان اما در دنیا به پنیر خوشمزه آذریها، پنیر سفید آذربایجان گفته میشود. واقعیت این است که لیقوان، روستایی از توابع تبریز است. روستایی خوشآبوهوا که دامهایش سرحال و قبراقند، شیردوشی در آن به بهترین شکل ممکن انجام میشود و نتیجه اینها، پنیری سالم و خوشطعم از کار درمیآید که همه عاشقش هستند.
قبل از خرید پنیر لیقوان باید بدانید که انواع مختلفی از آن تولید میشود:
- پنیر لیقوان اعلا یا سوپر لیقوان؛ این پنیر دارای بافتی با سوراخهای کمتر نسبت به انواع دیگر لیقوان است، با برشدادن خرد نمیشود و با دوشیدن شیری تازه، روند تولیدش کلید میخورد. شیر بهکاررفته در لیقوان اعلا از شیر خالص گوسفندی تهیه میشود.
- پنیر تبریزی؛ پنیر تبریزی رنگی متمایل به زرد دارد و از شیر گاو یا مخلوطی از شیر گاو و گوسفند درست میشود. کیفیت آن نسبت به موارد دیگر پایینتر است و هنگام برشدادن زود خرد میشود. ضمن اینکه بافتش پر از سوراخ و حفرههای ریز است.
- پنیر لیقوان معمولی؛ این پنیر هم از شیر گوسفندی تهیه میشود اما مانند پنیر لیقوان اعلا سریع بعد از دوشیدهشدن شیر، فرایند تولید آغاز نمیشود و همین موضوع، کیفیت تولید را کمی پایین میآورد.
پس حالا متوجه هستید که بهترین پنیر لیقوان، پنیر اعلا یا سوپر لیقوان است. نکتهٔ مهمی که در خرید پنیر لیقوان باید به خاطر داشته باشید، این است که پنیر تولید کدام ناحیهٔ آذربایجان است. باکیفیتترین پنیر لیقوان در همان شهر لیقوان و با شیرهای گوسفندی تولید میشود. اما اگر شیر از شهرهای دیگر دوشیده شود و برای ساخت به لیقوان برود، فاصلهای که میان دوشیدن شیر تا تبدیل آن به پنیر به وجود میآید، از کیفیت نهایی محصول میکاهد.
اهمیت مکان تولید پنیر لیقوان
شرایط آبوهوایی محل تولید شیر پنیر لیقوان روی کیفیت آن اثر شگفتانگیزی میگذارد. برای همین هم هست که پنیرهای لیقوان مختلفی که میخورید از کیفیتهای یکسانی برخوردار نیستند.مهمترین دلیلی که برخی نواحی پنیر بهتری تولید میکنند، آبوهوا و البته بافت گیاهی مکانی است که دامهای شیرده در آن چِرا میکنند.
دامنه کوه سهند پُر از نوعی گیاه معطر است که روی طعم شیر دامها اثرات مثبت میگذارد. همین تغذیه خاص دامهاست که باعث میشود لیقوان اعلا از زمین تا آسمان با لیقوانهای دیگر فرق داشته باشد.