سر شیر
شیر همراه با عسل، شیره خرما و مربا یکی از لذیذترین مواد غذایی است که میتوان در وعده صبحانه میل کرد و طرفداران زیادی نیز دارد. در صورتیکه شما هم میخواهید سر شیر را به رژیم غذای خود اضافه کنید، در نظر داشته باشید که زیاده روی در مصرف این فرآورده لبنی به دلیل چربی بالایی که دارد باعث اضافه وزن میشود. بنابراین ضروری است که از میزان کالری سرشیر قبل از اضافه کردن آن به رژیم غذایی آگاه شوید تا علاوه بر آنکه از یک صبحانه خوشمزه لذت میبرید، از اضافه وزن نیز پیشگیری کنید.
سرشیر چیست؟
شیر چربی بالایی دارد، این چربیها چگالی کمتری نسبت به بقیه اجزای شیر دارند و در صورت ساکن ماندن شیر، روی سطح آن جمع میشوند. به این چربیها سرشیر گفته میشود. برای تهیه سرشیر به صورت سنتی ابتدا شیر را به مدت یک الی ۲ ساعت با حرارت ملایم میجوشانند، سپس اجازه میدهند تا شیر به آرامی سرد شود و در طی سرد شدن قسمت چربی جمع شده روی سطح آن را جدا میکنند. امکان تهیه سرشیر از شیرهای پاستوریزه و گرمادیده وجود ندارد. در واقع نوعی مولکول پروتئینی در شیر وجود دارد که باعث میشود چربیهای شیر در زمان سرد شدن به یکدیگر بچسبند، اما گرمای زیاد این مولکولها را از بین میبرد
خواص و مضرات سرشیر
- سرشیر گزینه مناسبی برای وعده صبحانه و غذای کودکان است.
- سرشیر ملین است و رفع یبوست میکند.
- مصرف آن به همراه شکر برای رفع گرفتگی مجاری ادراری مفید است.
- سرشیر تقویت کننده بدن و چاق کننده است.
- مصرف سرشیر برای تقویت مغز و اعصاب نیز مفید است.
- سرشیر به رفع خشونت ریه و حنجره کمک میکند.
- افراد گرم و خشک از مصرف سرشیر سود میبرند.
- زیاده روی در مصرف سرشیر سبب ضعف و سستی دهانهی معده و کاهش اشتها میگردد و از این جهت برای معدههای مرطوب، افراد کماشتها و افراد مبتلا به سستی فم معده و ترش معده مناسب نیست.
- سرشیر چربی و کالری بالایی دارد و مصرف آن باعث اضافه وزن میشود.
- در برخی از مواقع ممکن است شیر به میکروبهای بیماری زا همچون میکروب سل و تب مالت آلوده باشد و از آنجاییکه برای تهیه سرشیر، شیر با حرارت ملایم جوشانده میشود، این میکروبها همچنان در شیر باقی میمانند.
- مبتلایان به نفخ و سنگینی معده باید از مصرف زیاد سرشیر پرهیز کنند.
- کسانی که دچار بی اشتهاییاند خوب است سرشیر را همراه عسل یا شکر مصرف کنند.
- سرشیر جایگزین مناسبی برای محصولات لبنی نیست و نمیتواند کلسیم و پروتئین مورد نیاز بدن را تامین کند.
سرشیر دارای مزاج گرم و تر است.
عسل و شکر سرخ مصلح و بهبوددهنده خواص و مزاج سرشیر هستند.
منبع : آنا